Prehrana in zdravje

Otrok v vrtcu prebije večji del dneva, zato veliko pozornost posvečamo prehrani. Prehrana, ki jo nudimo v Vrtcu Zelena jama je zdrava, pestra, energijsko in prehransko uravnotežena mešana prehrana, pripravljena iz najkakovostnejših živil. Pri načrtovanju prehrane upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki jih je leta 2005 izdalo Ministrstvo za zdravje. Tako npr. namesto belega sladkorja uporabljamo rjavi sladkor, izogibamo se cvrtju in pogosteje uporabljamo kuhanje na sopari, ne uporabljamo jušnih kock - juhe in omake pripravljamo na zelenjavni osnovi, poskušamo se izogibati izdelkom, ki vsebujejo preveč aditivov (vendar moramo včasih upoštevati tudi otroške želje), dnevno zagotavljamo različno sadje, poskušamo čim več surovin pridobiti direktno od bližnjih pridelovalcev (lokalna trajnostna oskrba),...
Največ bojazni, ki spremljajo bivanje otrok v vrtcu, je namenjenih obolevanju. Upoštevati je treba, da so bili otroci do vstopa v vrtec večinoma v domačem varstvu, odmaknjeni od večine zunanjih bolezenskih dejavnikov, pa tudi imunski sistem še ni dokončno razvit. Gotovo pa bo obolevanj v vrtcu bistveno manj, če boste starši upoštevali naslednja priporočila:
  • V vrtec sodi samo zdrav otrok. Če otrok zboli, potrebuje poleg same nege tudi mir in bližino mame ali očeta, nikakor pa ne vrtčevskega okolja (v takih primerih pogosto pride do ponovnega obolevanja, saj otroku v skupini ne moremo nuditi okolja, v katerem bi se njegov imunski sistem opomogel).
  • Od zadnjega pojava bolezenskih znakov (npr. bruhanje, driska,...) mora miniti najmanj 24 ur oz. v primeru vročine najmanj 48 ur, preden lahko otroka pripeljete nazaj v skupino.
  • Pojav nalezljive bolezni pri otroku čim prej sporočite vzgojiteljici ali drugi odgovorni osebi.
V primeru pojava nalezljivih bolezni v skupini, ukrepamo tako, da se igralnice pogosteje prezračuje, čiščenje igralnic se izvaja s čistili, ki vsebujejo dezinfekcijsko sredstvo, poleg vseh površin, ki jih otrok doseže, se razkužuje tudi igrače, otroke se spodbuja k pogostejšemu umivanju rok, v tem času se otrok ne združuje,...
Vodja prehrane in ZHR: Simon Nemeš
Telefon: 01/520-6708
GSM: 040/242-367
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prijava

Kontakt z nami

Vzgojno izobraževalni zavod
Vrtec Zelena jama

  • Zvezna 24, Ljubljana
  • [01] 5206 710
  • [01] 5206 705
  • vrtec@zelenajama.si

Uradne ure

  • V vseh enotah vsak torek13:00 - 15:00
  • Sobota, NedeljaZaprto
  • PraznikiZaprto